Drenthe, drummer en een kanaal

In zuidoost- Drenthe denderen veel gebruikte auto's met aanhangers over de kaarsrechte tachtig-kilometer weg langs het kanaal. Voortdurend zijn de lokale inwoners bezig spullen te vervoeren. De wagens houden zich keurig aan de maximum snelheid zij het met een overschrijding van zo'n dertig procent. De bestuurders dragen bijna allemaal een petje. Zij hebben een rijstijl die doet vermoeden dat zij de route dagelijks meerdere malen afleggen; een bocht of een verkeersdrempel vormt geen enkele belemmering voor dit verkeer. Langs de kant van de weg wordt van alles verkocht. Uiteraard groente en eieren, maar ook een opgeknapte fiets of zelf gefabriceerde borduurwerkjes worden aangeboden. In een tuin kwam ik een fraaie partij puzzels en familiespelen tegen, ook bood men hier een hometrainer aan uit de jaren zestig. Het betaalgemak ligt op straat: het geld kan overal in een bakje worden achtergelaten. Het is een leven van kopen en verkopen, van sjacheren en afdingen. Hier komt het kanaal van Marktplaats uit in de reële wereld. Ik vermoed dat al die aanhangers die hier rond razen, de op Marktplaats aangeboden spullen ophalen en verspreiden over de dorpen en gehuchten. Het is een openlucht outlet van tweedehands waar.

's Avonds belandden wij op een feest aan de overkant van het kanaal. Toevallig kenden wij de drummer van de band die het feest tot ongekende hoogte zou opzwepen. Hij nodigde ons uit en introduceerde ons bij de gastvrouw. We mochten binnenkomen. Langs het kanaal stond een lange rij geparkeerde auto's. Achter de fraai opgeknapte boerenwoning had men een witte partytent opgesteld. Uit de tent klonk de muziek van een imitatie-Elvis, het voorprogramma. Niet onaardig werkte hij zich door het grote country songbook. De feestgangers, vooral de mannen, liepen steeds van hun kletsgroepje naar de bierpomp en weer terug. Geroutineerd zigzagden zij met zeven plastic bierglazen in de hand, zonder te morsen, door de menigte. Het geroezemoes overstemde bijna de muziek. Jongedames gingen rond met schalen worst en kaas. De stemming zat er lekker in. Iedereen leek elkaar te kennen. Maar na enkele gesprekjes bleek mij dat er meer toevallige introducés waren. Bier verbroedert, dus na enige tijd deinde de meute mee op de cadans van de hoofdact. Bij bier en blues bleef het niet. Het feest diende een goed doel. Via sponsoring en giften moest er geld binnen komen. Een spontane veiling deed het bedrag aanzienlijk toenemen. Het gejuich dat opstak toen de eindscore bekend gemaakt werd, hield een tijdje aan. De muzikanten speelden lekker door.

Ook in de nacht jakkeren er auto's langs het kanaal. Van ver is het motorgeronk te horen. De auto's voeren grootlicht. Toen ik veilig teruggekeerd was aan de andere kant van het kanaal, zag ik hoe een jongedame haar fietsverlichting inspecteerde, opstapte en wegreed. Ze reed in de richting van de feesttent. Het rode achterlichtje werd allengs kleiner. De band speelde nog altijd toen ik de fietser niet meer kon zien in het donker. Op het ritme van de rake drumslagen van onze vriend de drummer vielen wij spoedig in slaap. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.