Ad Melkert wordt vice-premier in Paars-Plus van Rutte


Hij is bijna vergeten en dat vindt hij prima. Ad Melkert. Verguisd door Fortuyn, politiek vermoord door de LPF. Uitgeweken naar de internationale sferen bij de VN toen het voor hem te heet onder de voeten werd. In feite is hij het land uitgevlucht, on the run voor het gajes. Was hij in Nederland gebleven dan was de kogel van rechts gekomen. Hij had in 2002 premier willen worden, opvolger van Wim Kok. Maar het noodlot in de persoon van Fortuyn sloeg toe.
Vanaf vandaag groeit de kans op een terugkeer in de Nederlandse politiek. Hij is de kandidaat vice-premier voor het te vormen kabinet Paars-Plus. De partijen van Pechtold en Halsema zullen het zonder vice-premier moeten doen. Melkert diende in het eerste kabinet Kok, op Sociale Zaken. Hij zorgde voor ervaringsplekken, banen die met subsidie ontstonden, waar mensen konden leren werken. Doel was doorstroming naar echte banen. Een initiatief om werk te maken met de overheidstaak om de zorgen voor mensen, passend bij de sociaal-democratie. In september 2009 sprak Melkert in de Volkskrant met weemoed over dit paarse kabinet. Hij sprak zijn hoop uit er opnieuw een aanpak zal ontstaan in de strijd tegen werkloosheid. Hij wilde naast een stimuleringspakket voor de banken ook steunmaatregelen tegen de werkloosheid. Solidair met de banken, maar ook met de werklozen. Een actieve overheid dus. Hij doelde op een nieuwe paarse coalitie.
Kenners zijn dit pleidooi niet vergeten. Melkert wordt, volgens de politieke experts, de PvdA-vicepremier in het Paars-Plusse kabinet. Dat hij regentesk overkomt is een plus. Er is in deze barre economische tijd behoefte aan een strakke leiding. Melkert heeft acht jaar kunnen oefenen op het antwoord dat hij Fortuyn schuldig bleef. Hij is in staat om grandioos terug te komen in het brandpunt van de vaderlandse politiek. Vol afgrijzen en hautain tot op het bot, zal hij op de aanvallen van de Wilders klonen reageren. Om de VVD de kans te geven zich als redelijk alternatief op de rechterflank te profileren kiest ook Rutte voor Melkert. Met zo'n vice-premier aan zijn zijde heeft Rutte een perfecte schuilplaats om een succesvol premier te worden. Wilders loopt zich te hoop op Melkert, de PVV gebruikt steeds zwaarder geschut, overschreeuwt zich en overspeelt zo zijn hand. Na drie tot vier jaar is Rutte de gevierde redelijke man, hij heeft met hulp van Melkert de werkloosheid en economische crisis bestreden en kan zich afficheren als een staatsman. Wilders kan alleen bogen op holle retoriek en populisme. Tel uit je winst. En dat met Melkert.
Ad Melkert keert dus terug en neemt plaats naast de stoel die hij ooit kon krijgen: de premierszetel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.