Liever geen Melkert, what about Albayrak en René Paas?


Rutte stapt uit snuffelronde Paars-Plus. Hij laat Halsema, Cohen en Pechtold achter. Het is duidelijk dat hij nu op zoek is naar Verhagen om de onderhandelingen definitief te openen. Het CDA weet nu dat er geen alternatief voor Rutte meer is. Immers, de VVD heeft de PVV afgewezen en heeft paars een blauwtje laten lopen. Verhagen heeft zich prima buitenspel geplaatst in deze formatie. Als verliezer heeft hij deemoedig zijn plek achter in de rij opgezocht, in de luwte heeft het CDA een leiderswisseling ondergaan, de rijen zijn gesloten en reken maar dat in het duister van de wandelgangen en achterkamertjes een principe afspraak met de VVD klaar is gestoomd. Alleen een probleem: wie wordt de derde partij? Cohen moet nu over zijn schaduw heen springen en de afkeer van het CDA overwinnen. En dat kan. Nu Balkenende en Bos verdwenen zijn van het Binnenhof is de angel uit het conflict gehaald. Dit duo kon niet door een deur en belemmerde de doorgang van het vorige kabinet. Op Cohen rust de zware taak nu de PVV uit het kabinet te houden. Hierin weet hij zich gesteund door het CDA, dat de hete adem van de leden voelt. De leden zijn in meerderheid tegen een coalitie met de PVV.
Het nationale kabinet, kan nu geformeerd worden. OF moet er iets anders bedacht worden? Een minderheidskabinet met gedoogsteun van een bepaalde partij? OF een zakenkabinet met mannen en vrouwen die op grond van hun kwaliteiten worden aangetrokken en geen directe binding met welke partij dan ook hebben? Het is de optie die oud-premier Van Agt onlangs in NOVA opperde. Het zou een fraaie oplossing zijn om uit de patstelling te komen.
In ieder geval is Maxime Verhagen de man die de meeste troeven in handen heeft. Hij kan zo de machtspositie van het CDA herstellen. Maar dit staat of valt met de mensen die hij in dit kabinet laat plaatsnemen. Het CDA moet in staat worden geacht om binnen de partij cross-overs te vinden. In Groningen hadden wij jaren geleden een wethouder: René Paas. De huidige CDA-voorzitter Henk Bleker kent hem wel uit het Groninger circuit. Types als Paas passen in de combinatie met de PvdA. Verhagen, besmet door de jarenlange samenwerking met Balkenende, moet in de Kamer blijven en de partij smoel geven.
Programmatisch moet men eruit kunnen komen. Vanuit de redenering dat er geen andere optie bestaat kan Rutte, maar ook Cohen uitleggen dat er compromissen gemaakt moeten worden. Dat begrijpt de kiezer best, die is ook niet gek. Coalitievorming en compromissen gaan altijd samen. Dat hoort bij Nederland. Rest de vraag of Rutte moet toetreden tot het kabinet. Gezien zijn optreden in de campagne is het beter van niet. Hij heeft zich geprofileerd als anti-links. Nu toch met een linkse partij in zee gaan is beter van niet. Ook Rutte moet op zijn profiel letten, bovendien kan hij vanuit de Kamerzetel beter weerwerk bieden aan Wilders en co, die als oppositieleiders fel van leer zullen trekken. Of de PvdA met Cohen gaat regeren is duidelijk. Zij moeten ook met frisse mensen komen. Mijn eerdere idee om Melkert uit New York te halen past niet in dit plaatje. Maar net als in het CDA zijn er voldoende PvdA-mensen die genoeg krediet hebben om mee te buigen in deze nationale constructie. What about Albayrak? Zij, als nummer twee van de lijst kan dit prima. Een nuchtere pragmatische politica die voldoende ervaring en wilskracht heeft om over de schaduw van Bos heen te springen.
Rutte kan nu op zijn gemak ijsjes gaan eten. Voorlopig kan hij het werk overlaten aan de formateur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.