Oranjegekte


Wij wonen in een keurig aangeharkte buitenwijk. Op Funda, de makelaarssite, kun je zien dat er vooral hogeropgeleiden wonen. Mensen die het dus beter zouden moeten weten. Voor wat het waard is. Ruim tien jaar geleden zijn de eerste bewoners neergestreken. Een wijk moet zich in de eerste jaren ontwikkelen. De mensen moeten hun eigen buurt maken, hun eigen cultuur ontwikkelen. Er zijn buurten waar het al in mei oranje kleurde. Dat hoort bij hun buurtcultuur. Waarschijnlijk hebben daar buurmannen samen ooit inkopen gedaan en zodoende een mooie voorraad oranje versieringen bijeengebracht. Bij de afgelopen EK's en WK's heb ik in onze wijk geen enkele oranje vlaggetje gezien, hooguit een verloren Wuppie lag op straat.
Dat is nu wel anders. Er is een huis dat uit het slaapkamerraam al twee weken een oranje supportersvlag heeft hangen. Dan denk ik eerst nog, die vlag zullen de ouders van dat jonge voetballertje wel snel weghalen. Maar niets hoor. Het dundoek wappert al weken vrolijk in de wind. Een vlag is tot daar en toe. Vlak voor de eerste WK-match tegen Denemarkten, zag ik hoe een buurtgenote met behulp van haar buurvrouw, haar leven waagde op een keukentrapje. Haar ruim bemeten achterwerk stak parmantig achteruit toen zij een meterslange slinger met oranje vlaggetjes bevestigde aan een boom. Het andere eind knoopte ze vast aan het slaapkamerraam van haar zoon. Over de straat en de groenstrook kleurt het nu oranje. Als één oranje schaap over de dam is volgen er meer. Vandaag zag ik nog een slinger over de straat hangen. Het wachten is op de eerste huizen die oranje worden geschilderd.
Met dit mooie weer wordt er veel samen gekeken naar het WK, gecombineerd met een gezellige barbecue. Tijdens de wedstrijden is het stil op straat, alleen het gewapper van de plastic vlaggetjes is te horen. Als er een doelpunt wordt gescoord, rennen de kinderen van de skotelbraaiende gezinnen de straat op om met hun vermaledijde vuvuzela's de loftrompet op te steken. Om het getetter kracht bij te zetten lopen er oranje geschminkte blagen rond met geluidshoorns die een afgrijselijk geluid produceren. Zelfs bij de wedstrijd die schriftelijk af te doen was geweest tegen Kameroen liepen overdreven blije kinderen de rust van de buitenwijk te verstoren.
Gelukkig moet Oranje binnenkort tegen Brazilië spelen. Na die wedstrijd kunnen de oranje fanproducten opgeruimd worden, het liefst in de afvalkliko. De rust in het straatbeeld zal terugkeren. Kinderen zullen weer Tien-Tellen–In-De-Rimboe spelen, en als er al een vlag uitgaat is dat onze nationale driekleur. Maar toch ben ik bang dat er tijdens dit WK iets is veranderd in de buurtcultuur. Waarschijnlijk is het oranjevirus in de hoofden van buurtgenoten gekropen. Ik vrees voor een oranjegekte in 2012 als het EK gespeeld zal worden. Hopelijk plaatst het Nederlands elftal zich niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.