Vakantieverhalen: van Saris naar Durex

De buurt is leeggestroomd in deze eerste vakantieweek. Is het anders een drukte van jewelste in de straat, met kinderen die verstoppertje spelen en die met veel geroep duidelijk maken dat de spelregels ineens aangepast zijn ('Je mag wel vrijbuten, hoor!') of buurvrouwen die weliswaar drie tuinen verder hun rosé drinken, maar waarvan je woordelijk hun telefoongesprekken kunt meekrijgen, nu is het stil. Het is eigenlijk saai. Er is geen buurman die zijn motor op de oprit laat brullen. Ook worden we niet opgeschrokken door irritant gebrom van elektrisch tuingereedschap. Zelfs de achterbuurvrouw, die gewoon is op orkaansterkte met haar dochtertje te beppen, is stilgevallen. Rust in de tuin dus.

De afgelopen dagen verschenen de bagagekarretjes op de opritten. Dit jaar meer dan ooit. De kinderen zijn groot geworden en nemen meer ruimte in de auto in. De bagage pas niet langer tussen en onder de kids. Dus is Marktplaats afgestruind op zoek naar een Saris voor een prikkie. Auto's werden voorzien van dakkoffers. Fietsendragers werden gemonteerd op de trekhaak. En vanaf vrijdag, onder het mom van 'wat doen die kinderen de laatste dag nog op school', werd de reis aanvaard. Gezellig met andere Nederlanders een paar weken doorbrengen op een 'Franse' camping gerund door Nederlanders. Begrijp me goed, ik spot niet, maar het is wel een probleem. Vijftien jaar geleden kon je nog wel eens een plekje vinden waar de voertaal Frans was. De afgelopen jaren is dat ons niet meer gelukt. Ook de komende vakantie weet ik dat het niet gebeuren zal. En ja hoor, het is best gezellig.

In ons huis ontstaan overal stapeltjes vakantiespullen. Tentjes met toebehoren. Tas met beddengoed. Hoekje met slaapzaken en –matjes. Op de keukentafel groeit de stapel vakantieboeken. En ook het rijtje spelletjes wordt met de dag langer. Op het aanrecht ligt een lijstje met niet te vergeten items. De drogist en apotheek zijn al bezocht voor nieuwe vakantievoorraden. En in de trapkast staat een kratje met boodschappen voor de eerste dagen. Morgen de dakkoffer op de auto. Nog even en alles is klaar voor vertrek. Anders dan vele buren nemen wij een flinke aanloop naar het vertrek. Langzaam geraken wij in een vakantiesfeer. Versnelling in de laagste stand, tandje eraf.

De afspraak van de iedereen-weer-thuis-BBQ is al gemaakt. Gezellig met een drankje en een hapje de vakantie-avonturen uitwisselen. Hoe druk het was op de camping, hoe erg het noodweer en hoe duur Italië is geworden, maar niet zo duur als in Frankrijk, dat soort thema's. En natuurlijk de ervaringen met de aanhangwagentjes. Je weet nooit hoe een aankoop op Marktplaats afloopt. Nog een paar jaar en al de kinderen uit de straat gaan zonder ouders. De gesprekken op de buurtborrel zullen dan een heel andere wending krijgen. Van Saris naar Durex, zoiets…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.