LSD is niet goed voor de mens


Artikel BBC over Leon Armuntier Leon Armunier, een van de slachtoffers
In het Zuid-Franse dorpje Pont Saint Esprit heeft de CIA in de eerste jaren van de Koude Oorlog (1951) een gruwelijk experiment uitgevoerd. Hank Alberalli beschrijft in zijn boek A terrible mistake hoe een week lang de inwoners gek werden van de hallucinaties. Mensen zagen wilde dieren om zich heen, een man dacht dat hij kon vliegen en sprong uit het raam en sommigen voelden zich omringd door vuur. Vijf doden, talloze psychiatrische opnames en veel onrust. De dorpsbakker kreeg al snel de schuld. Ten onrechte, het was de CIA die er achter zat.
De veiligheidsdienst wilde weten of LSD kon worden gebruikt om mensen tijdens verhoren loslippig te krijgen. LSD was begin jaren vijftig een nieuwe vinding van het Zwitsrse Sandoz. Om te voorkomen dat de Sovjetunie ermee aan de haal ging, kocht de CIA de hele voorraad op. Een deel daarvan schijnt gebruikt te zijn in Frankrijk. Waarom het in Pont Saint Esprit gebeurde is onduidelijk. Die voorraad LSD werd gemaakt in de buurt van Pont Saint Esprit. Waarschijnlijk is het feit dat PSE vlakbij de fabriek lag de reden voor het verspreiden van LSD in de plaats. Een ongelukkig toeval. Hoe dan ook een bizar verhaal. Het past wel in de tijd. Op eilandjes in de Stille Oceaan of in woestijnen werden ook experimenten gedaan met atoombommen zonder echt te zorgen voor de omstanders.

Anyway, een video: http://www.grenswetenschappen.nl/blogs/Proefgekonijnde-LSD-burgers/

Toch is LSD meer gebruikt in defensiekringen. In het Britse leger is gekeken hoe troepen reageren op het middel. Op dit filmpje is een Monty Python achtige reportage te zien over een groep soldaten die met LSD achter de kiezen het veld wordt ingestuurd. Let vooral op de man in de boom en op de soldaat die de communicatie verzorgen moet.

http://www.youtube.com/watch?v=n-rWnQphPdQ&feature=related


Uiteindelijk leiden de effecten van LSD tot zoveel verwarring dat afgezien is van toepassing.
Ik denk dat ik het vandaag bij koffie houd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.