Nederland, op naar de volgende acte in de operette van de democratie


bron:
http://hugofreutel.blogspot.com/2009/09/gehaaide-politicimaxime-verhagen.html
Hoe moet Verhagen zich voelen nu hij dagelijks kritiek uit eigen kring krijgt? Hoe groot zal zijn afkeer zijn van het gekonkel achter zijn rug? Eerst was er Van Agt. Toen kwam Lubbers. Nu weer een open brief die via de NRC de wereld in geslingerd wordt. Een protest onder leiding van Veerman, toch een prominent met een eigen karakter. Ook Wijffels, Lodders, De Vries en oud-eurotopman Andriessen ondertekenden de protestbrief. Kort gezegd willen de prominenten dat Verhagen stopt met het samenwerken met de PVV. Het pas niet bij het CDA en ook niet bij Nederland om groepen uit te sluiten. Nederland zal internationaal een belachelijk indruk maken. Veerman vreest zelfs een afsplitsing in het CDA. Dus roept hij Verhagen op om zich te bezinnen.
Maar Verhagen ligt er geen moment wakker van. Hij zal ze over een paar weken verbazen met zijn onderhandelingsresultaat. Verhagen trekt zich niets aan van de kritiek. Hij weet dat er een zwijgende meerderheid is. Die groep steunt hem, zij het niet in de openbaarheid. Hij weet dat na deze turbulente fase van formeren rust zal komen. Het stof zal neerdalen en het CDA zal als grootste uit de strijd komen. Dat is wat Verhagen op de been houdt. Een afsplitsing, daar is hij niet bang voor. En al die oud-toppers? Ach, de nieuwe generatie is nu aan de beurt. Laat die oudjes maar zeuren. Kortom, Verhagen staat er boven. Wat nou, partijdemocratie? Jaloers kijkt hij naar de partijdiscipline van Wilders.
Opstelten, de nationale burgemeester, is ondertussen bezig de laatste plooien aan het wegstrijken. Nog een week of twee, baste hij. Met zijn leerling Rutte bouwt hij rustig door. Het is opvallend hoe stil het is in hun partij. Met genoegen kijken ze naar het 'gedonder' over Wilders in het CDA. Dat hebben zij al gehad. Wilders hoor je helemaal niet, afgezien van wat rabiate tweets.
En zo stevent Nederland af op de volgende acte in de operette van de democratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.