Slapen met beperkingen

Jarenlang hebben wij tijdens een vakantie geslapen in tentjes. Van hele kleine trekkerstentjes tot een piramidejoekel. Het opzetten vergde tijd en vaardigheid. Uiteindelijk maakten we er altijd ons huisje van. Centraal in het tentje stond de slaapplek. We begonnen met een matje van één cm. dikte. Na drie weken verlangde ik enorm naar mijn eigen bed, zo erg, dat ik er tegenop begon te zien om te gaan slapen. Het luchtbed dat we vervolgens kochten lag beter, maar het oppompen en het ontluchten was een crime in de warmte. Na verloop van tijd werd de inflatable uitgevonden. Fantastisch! Matje neergooien, en uiteindelijk wat bijblazen en slapen maar. Heerlijk geslapen. Uiteindelijk hadden we er een van bijna tien centimeter dik. Van primitief kamperen was eigenlijk geen sprake meer.

Dit jaar slapen wij voor het eerst niet meer in een tent. Op campings huren we nu gites. Klinkt luxe, in feite zijn het verbouwde schuurtjes of opgekalefaterde tuinhuisjes. Primitief en Spartaans. Ons bed is nu een slaapbank. Qua ligcomfort lijkt het op het eerste matje dat wij in de tent hadden. Dun en hard. De hele nacht zochten we naar een manier van liggen waar je niet de rand van de bank voelde die dwars door het matras stak. In de morgen, na onrustige hazenslaapjes, kregen we een idee. Als we alle kussens uit het bankje onder het matras zouden leggen, zouden wij in de-prinses-op-de-erwt-hoogte niets meer voelen van de bankrand. We bouwden onze slaaptroon op en inderdaad, het lag zacht. De hond begon langzaam wakker te worden. Hij gromde en piepte een beetje, maar ging toch weer slapen. De vliegen daarentegen niet. Om het rustieke en rurale karakter van de camping kracht bij te zetten, zwermen hier veel vliegen rond. Leuk en aardig, maar ze moeten niet in de ochtend op mijn neus of voorhoofd gaan zitten. En zo eindigde onze eerste nacht in een vroege ochtend. We besloten er maar het beste van te maken. Lekker douchen, broodje en kopje thee en van de ochtendrust op de camping genoten. Gekeken hoe de bakker het brood met zijn bestelbus afleverde en geconstateerd dat de bakker een echte bolle Bakkertje-Deeg buik meetorste. Zijn croissantjes smaakten prima.

De kinderen liggen wel in tentjes. Op onze matjes. Zoals we ze geleerd hebben hadden zij hun tentjes overdag goed dicht gehouden. In de schaduw lagen zij, zonder gezoem van vliegen, prinsheerlijk uit te slapen. Het duurde wel anderhalf uur eer zij ter ontbijttafel verschenen. Redelijk goedgemutst aten wij ons eerste kampeerbroodjes op. Wij zaten onder de enorme kastanjeboom en genoten van ons buitenleven. Na het ontbijt prikten mijn ogen een beetje van de slaap. Mijn Lief had haar elektrische vliegendoder meegenomen en slaagde erin onze slaapkamer te ontvliegen. Vannacht zullen wij heerlijk slapen. Of zullen er nieuwe beperkingen opdoemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.