Zwarte journalistiek uit Foute kranten in de Koninklijke Bibliotheek


De site van de Koninklijke Bibliotheek is een van de mooist gevuld plekjes op het net. De collectie die de Koninklijke wordt in alle pracht getoond. Je kunt er online in boeken bladeren of mooie afbeeldingen bekijken. De KB is een belangrijke bewaarplek voor onze geschreven cultuur. Handschriften, boeken, tijdschriften en kranten herbergt de KB. Het vormt een letterlijk archief. Voor letterkundige en historici een fantastische instelling. Is een boek nergens meer te krijgen dan biedt Den Haag redding.
En nu bemoeit iedereen zich met de KB. Omdat ook de schaduwzijde van de Nederlandse schrijfcultuur een plaats krijgt in de digitale collectie. Onder het kopje 'Erfgoed van de Oorlog' is er geld om 'foute' kranten te digitaliseren. Het past in de doelstelling om alle kranten, boeken en tijdschriften vanaf 1470 (wie weet nog waarom dit jaartal genomen is?) digitaal op te slaan. De kritiek is niet van de lucht. De NSB-kranten zouden mensen op slechte ideeën kunnen brengen, zo valt te horen. Alsof men daar oude kranten voor nodig heeft. Ook zou het grievend zijn voor de slachtoffers. Er dreigt zelfs een proces: de KB zou haatdragende discriminerende informatie verspreiden.
Het moet niet gekker worden! Hoe kan men dit serieus menen? De kranten liggen al ter inzage; iedereen kan naar de leeszaal en de informatie tot zich nemen. De KB moet doorgaan met het digitaliseren. Het vergroot de mogelijkheid om historisch onderzoek te doen. Toegankelijkheid is daarbij een belangrijk goed. Bronnen moeten openbaar zijn. Juist internet vergemakkelijkt het zoeken en vergroot derhalve onze kennis van het verleden.
De kranten wegstoppen uit angst dat een rechts-extremist er mee aan de haal gaat is ridicuul. In het debat over de interpretatie zal uitgevochten worden of er sprake is van misbruik. Juist wanneer de foute kranten niet op internet verschijnen en misschien zelfs in papieren versie achter slot en grendel moeten, is het gevaar van valse voorwending van zaken groot. Het doet mij denken aan de verborgen boeken uit De naam van de Roos van Umberto Eco. Om te voorkomen dat monniken kennis zouden nemen van klassieke schrijvers, die andere interpretaties in geloofszaken beschreven, werden die boeken onder extreme veiligheidsmaatregelen weggestopt. Iedereen die te dicht naderde vond de dood. Zo'n angstig klimaat moeten we niet hebben. In een democratie moet alle kennis openbaar zijn, net als het debat erover. Dus laat de zwarte kranten uit de oorlog digitaal beschikbaar worden. Laat maar zien en lezen wat onze foute medelanders schreven en dachten. Ruim baan voor de Zwarte Journalistiek!
Bovendien: mochten de papieren archieven tot stof zijn overgegaan dan hebben we de digitale versie nog tot onze beschikking. Dat zijn wij met onze middelen verplicht aan ons nageslacht.
Geïnteresseerd in het krantenproject van de KB? Kijk op de volgende linkjes:
http://kranten.kb.nl/
http://www.kb.nl/nieuws/2010/oorlogskranten.html

2 opmerkingen:

 1. Rookt je toetsenbord al?!
  Man wat een productie! En van hoog nivo boet'ndes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. boet'ndes?
  wat voor boeventaaltje is dat nou weer
  en nee toetstenbord is nu lekker ingewerkt
  dus wacht maar af
  bovendien heb ik een cool comfort keyboard dus ik krijg het niet heet onder mijn vingertoppen

  BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie op het bericht achter.