Aandeel VOC, archiefstuk van waarde


Het is natuurlijk de droom van elke historicus een uniek archiefstuk terugvinden. Het overkwam een Utrechtse student die in het Westfries Archief onderzoek deed voor zijn scriptie. Hij vond het oudst bekende aandeel, gedateerd op 9 september 1606. Het is een aandeel van de VOC dat in die tijd voor 150 gulden gekocht werd door de Enkhuizener Pieter Harmenszn. Ongetwijfeld een waagstuk om te investeren in de net opgerichte VOC. Waarschijnlijk heeft het aandeel niets opgeleverd, pas na 1610 begon de VOC met het uitkeren van dividend.

Het tot nu toe oudste aandeel VOC is ooit gestolen uit het Amsterdamse Gemeentearchief. Later werd het in Duitsland voor zes miljoen euro aangeboden. Een schimmige geschiedenis. In de film Ocean's Twelve speelt de aandelenroof een rol. Het zorgde voor een nieuwe aandacht voor de criminele belangstelling voor het waardepapier. Het Gemeentearchief in Amsterdam wil er niet meer dan 50.000 euro voor betalen. En dat voor de Nachtwacht onder de archiefstukken.

Of het Westfries het aandeel gaat vercashen is onduidelijk. Het net ontdekte stuk wordt wel tentoongesteld in het Westfries Museum in Hoorn. Oppassen geblazen zou ik zeggen, want in dit Museum werd in 2005 door dieven flink huisgehouden. De toen gestolen schilderwerken zijn nog niet teruggevonden. Wel schijnt de beveiliging verbeterd te zijn in Hoorn. Hier de lijst van gestolen schilderijen:


Welk cijfer de student op zijn scriptie heeft gekregen is nog niet bekend. Wel verdient hij een voetnootje in de VOC-geschiedenis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.