Universitaire merknaam


De universiteit van Leiden gaat binnenkort uitgebreid bouwen aan een nieuwe accommodatie. De oudste universiteit doet dat in Den Haag. Hier verrijst het Leiden University College The Haque. Bij de opening van het academische jaar sprak de rector magnificus een rede uit met de titel: 'De universiteit van Leiden en Den Haag'. Die titel viel niet goed in Leiden. Handjes af van onze universiteit. De burgemeester van Leiden begrijpt het wel, die stap richting Den Haag. Hij wijst erop dat studenten liever studeren vlakbij huis. En in het Groene Hart, rondom Leiden, is het niet zo druk bevolkt als in Den Haag. De universiteit moet zich dus begeven naar de markt. Studenten vertikken het om een paar kilometer te treinen om hun bachelor te halen. In de concurrentie met Amsterdam, Utrecht en Rotterdam verliest Leiden het. Om te overleven moet de onderwijsinstelling het oude nest verlaten.
Gelukkig heeft de rector magnificus een mooi sausje gegoten over deze door marketing ingegeven beslissing. Den Haag is de juridische hoofdstad van de wereld. Daar past de universiteit met de juridische opleidingen prima bij. Zo lijkt het alsof het van inhoudelijke belang is om de stap naar de residentie te zetten. Je volgt college internationaal strafrecht naast de cel van Karadijc, een fijne meerwaarde. Terwijl het natuurlijk gewoon om bedrijfsmatige beslissingen gaat: tegen welke voorwaarden en prijs kunnen we het beste uitbreiden. Universiteiten lijken zich dus gewoon te kunnen verplaatsen door het land. De universiteit Leiden zit straks doodleuk in Den Haag. Wel met die naam want zoals de woordvoersters van de rector zegt: ' De Universiteit Leiden. Die merknaam is een begrip. Dat gaan we na 435 jaar niet veranderen.' Merknaam? Het was Willem van Oranje die de universiteit in het leven riep. Nooit gedacht dat de Vader des Vaderlands op deze manier in de markt gezet zou worden.
Nee, de universiteit is goed de ivoren toren uitgeklommen en doet leuk mee in de moderne wereld van vastgoed en marketing. De tijd van verstrooide professoren is echt voorbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.