Wilders gebruikt geschiedenis in zijn speech

Om met Herman Kuiphof te spreken: zijn we er weer ingetrapt. Heel de week overschaduwt de komende speech van Wilders in New York het nieuws. Zelf gaf hij geen krimp. Hij heeft niets gedaan om het groter te maken dan het is. Hij vertelde dat hij een mooi verhaal ging vertellen en liet het daarbij. Maar onder druk van de formatie werd de speech belangrijker dan de formatie zelf. Ondertussen stond de tekst van de speech vast. Gisteren sprak Wilders hem uit.

Tja, obligaat is het woord dat me te binnenschiet. Een gebruikelijke riedel. Wi,j het vrije westen gesteld tegenover zij, de islam de onvrije godsdienst. Terwijl wij openstaan voor andere culturen, wijzen zij die af. Onze tolerantie tegenover hun beperkte blik. Daar doorheen gemengd een paar verwijzingen naar 9/11: de slachtoffers vielen voor de vrijheid, hun offer mag niet vergeten worden. Martelaren in de strijd tegen hen die onze tolerantie aanvielen. Niemand kan het er mee oneens zijn dat die mensen in die torens onschuldige slachtoffers waren. Vervolgens bestempelt Wilders Ground Zero tot heilige grond, het Mecca van de vrijheid. Zoals in het echte Mecca er geen kerk gebouwd mag worden, mag er op GZ geen moskee komen. Zeker niet een moskee met een verwijzing naar de grote Moorse verovering van Spanje. Dat is bovendien niet kies tegenover de slachtoffers. Tolerantie is een groot goed, maar je kunt te ver gaan. Dus trek een lijn, nu het nog kan. (overigens een verwijzing naar de containment-politiek uit de Koude Oorlog) Geen grote woorden, geen scheldpartij, eigenlijk een bekend verhaal. Tenslotte nog wat citaatjes van Amerikaanse presidenten, doet het altijd goed: even inhaken op de bevrijding van de slaven van Lincoln en Reagan noemen die de Amerikaanse soldaten uit WOII eerde met de woorden dat zij die vochten en sneuvelden voor de vrijheid nooit vergeten zullen worden. En het is duidelijk in welk kamp Wilders staat. Nergens stelt hij voor om moslims af te slachten, moskees op te blazen of korans in het vuur te gooien. Hij presenteert zich als de tolerantie zelve.

Netjes gedaan, en hup het vliegtuig weer in. Deze speech stelt niets voor, het is opgebakken lucht, een kliekje uit de magnetron. Daarmee doe ik niets af aan de inhoud, uiteraard moeten de doden herdacht worden en het is niet zo tactisch om juist op deze plaats een moskee te bouwen, maar wereldschokkend? Uiteraard wil ik ook de tolerantie liever dan de beperkingen van een ouderwets geloof. Nee, het is niet de inhoud waarom het ging, maar juist de ophef. En daar hebben we met z'n allen hard aan meegewerkt. Goed werk van het campagneteam Wilders. Langzamerhand begrijp ik wie er echt is dolgedraaid. Het wordt tijd voor een radiostilte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.