Muziek en sport

Muziek en sport zijn elkaar versterkende grootheden. Bij een sportwedstrijd hoort een goed stuk muziek. Scoort een voetbalclub dan klinkt er altijd hetzelfde nummer. Bij een doelpunt van de Groninger FC is die eer aan de local heroes Pé Daalemmer en Rooie Rinus. Hun instrumentale rock and roll bewerking van het Groninger volkslied (Stad en Ommeland) galmt over het gejuich van de Z-side heen na een doelpunt. Ik ben niet vaak in de Euroborg, maar de keren dat ik het meemaakte, kreeg ik kippenvel. Zo sentimenteel ben ik.

Afgelopen week bezocht ik een basketbalwedstrijd van de Flames. Of zo als de Groninger supporters zeggen: Donar. Rondom de wedstrijd speelt muziek een belangrijke rol. Het begint met het voorstellen van de helden. Een voor een betreden de lange mannen het veld. Het publiek gaat traditiegetrouw staan en klapt voor elke speler die door de speaker wordt aangekondigd. Ze betreden het veld door een haag van cheerleaders. De schaarsgeklede meisjes wapperen met hun glitterbollen, de mannen geven elkaar hartstochtelijke een high five. Dit ritueel wordt muzikaal ondersteund door Jump van Van Halen. Zodra die song door de Martiniplaza klinkt en het licht wordt gedempt, is de wedstrijd eigenlijk al begonnen. De teams stellen zich op en de laatste drie minuten tot het beginsignaal luisteren we naar Start me up van de Stones. En dan begint de wedstrijd echt. Ineens is het stil. Tot de grote trom van de harde kern geroerd wordt. Dan barst het lawaai op de tribune weer los.

De speaker roept om wie persoonlijke fouten heeft begaan en hoe het scoreverloop is. Op soms onverwachte momenten start hij een muziekfragment in. De elektronische klanken hebben geen naam voor mij, maar het publiek weet wat er moet gebeuren. Hartstochtelijk wordt er meegelalalaad. Er zijn momenten die een vast liedje hebben. Als een speler van de bezoekers vijf persoonlijke fouten heeft gemaakt en van het veld gestuurd wordt, hoort hij Hit the road Jack, en ziet hij de fans wuifgebaren maken.

Muziek kan opzwepend werken. Als de speaker de juiste tonen laat horen, kan hij het publiek wild maken. En dat heeft het team af en toe nodig. Hartstochtelijke aanmoedigingen, fans op de stoelen. Queens We will rock you wil nog wel eens helpen. Helaas is het soms gewoon stil. Geen geluid behalve een stuiterende bal en piepende schoenzolen van de spelers. Eigenlijk zou elke speler een eigen muziekje moeten hebben dat weerklinkt zodra er een actie van hem is. Een muzikaal applaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.