Mulisch en de uitverkoop van de Hemel

De laatste van de grote drie is dood. Mulisch is niet meer. Hermans en Reve gingen hem voor. Herdenkingsuitzendingen over de schrijver buitelen over elkaar heen op radio en tv. De krant telde vanochtend vijf pagina’s met Mulisch-artikelen. De man is in zijn leven zo vaak ge├»nterviewd en gefotografeerd en de anekdotes over hem zijn zo legio dat de hele krant er mee gevuld had kunnen worden.

Een bijzonder gevolg van het overlijden is dat zijn boeken vandaag enorm goed verkocht werden. Er dreigt zelfs een tekort aan het werk van Mulisch. De Bezige Bij is al aan het bijdrukken. Geen betere promotie dan doodgaan. Hetzelfde gebeurde bij Wolkers overlijden. Kortgeleden bezocht ik diverse tweedehands boekenwinkels en trof er regelmatig Mulisch’ meesterwerk ‘De Ontdekking van de Hemel’ aan. De gedumpte boeken zagen er mooi uit. Haast onaangeroerd. Slechts de eerste tientallen pagina’s leken gelezen. Althans, als ik de leessporen in de vorm van ezelsoren en nagelinkepingen goed heb ge├»nterpreteerd. Onuitgelezen belandde Mulisch grootste roman dus regelmatig op de tweedekans markt. En nu is het boek niet aan te slepen. Mooi hoe dat gaat.

Hopelijk wordt zijn oeuvre mooi heruitgegeven in een fijne cassette. Een geheide kaskraker. Misschien is het marketingstechnisch mogelijk om meteen maar de hele top van de Nederlandse literatuur van de Twintigste Eeuw mee te nemen. Of alleen de drie grote en Wolkers. Maar ik vrees dat de hele hausse in de boeken van Mulisch snel afneemt en dat de tweedehands winkels met een overschot aan ‘Ontdekkingen van de Hemel’ komen te zitten. Onze verering van literaire helden is vluchtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.