Ron Flon Flon on Line Line Line

Ron Flon FLon, met Jacques Plafond. De kenners weten waarover ik het heb. Geruchtmakende radio uit de jaren tachtig.

‘De post, de post, wat brengt vandaag de post?’

Mooie jingle. En hoe spreek je je publiek aan? Met u of met je? Om niemand voor het hoofd te stoten, koos Jacques voor het gebruik van ‘joe’. De stropdas over de schouder en actie. Onzin en een waar woord. Het draaide steevast uit op een chaos in de studio. Jaap Knasthuis en Wilhelmina Kuttje jr. deelden mee in de feestvreugde. Op Hilversum Drie op woensdag middag. Kom daar nu maar eens om. De muziek van Jan Vos, gegrondvest op stevige keyboardklanken. En flippica’s van Jacques.

Dus want en inderdaad, tot zover, of toch ook, niet dan. Grappen met taal die serieus werden uitgesproken. Een Dik-Voor-Mekaar-Show van quasi-intellectuele hoogte. En dus, in een bijzin, die gevolgd werd met een herhaling of een uitwijding die in het niets leek op te lossen, want onwelvoeglijke taal is welkom, en als je een bandje instuurde kreeg je hem nooit meer terug.

‘Wie zullen we nu weer eens bellen, bellen, bellen en bellen?’

ronflonflongroep

Het cassettebandje kon je opsturen, half gemurmeld adres, en dat moet je dan maar opzoeken, 1200 AA of zoiets in Hilversum, bij Bussum. En vervolgens legde Jacques uit hoe Thee werd uitgevonden (lang geleden kookte een monnik een potje water en toevallig viel daar een blaadje in, hetgeen uitliep in de vraag hoe men op het idee kwam hoe je koffie moest maken waarop Jacques meldde dat volgende week de cacao zou worden behandeld.

Plots en dan nu. De Nits Under a Mask, wordt ingestart en Jacques verdiept zich, tijdens het outro, in de uitspraak van Mask op zijn Engels en Amerikaans, vertelt dat het van de lp Adieu Sweetbahnhoff komt en lees voor welke tracks op dit album staan, vraagt zich dan af waarom hij dit voorleest en gaat door met een jingle. Heerlijk.

Soms filosofisch. ‘Wat is leven zonder liefde? Dat is leven zonder liefde, en dat is naar, dat is vervelend, maar daar kan niemand wat aan doen, dat is het leven en wat is liefde nu eigenlijk, ik word er somber van, dat moet je zelf uitzoeken, daar ga ik niet op de radio over uitweiden. Bladzijde drie.’ En je hoort een minuut lang geritsel en gescheur van papier. ‘En de vraag is nu in hoeveel stukken heb ik dit papier gescheurd?’ Waarop je nog een scheur hoort en dus moet je je uitkomst met twee vermenigvuldigen. ‘Een briefkaart met op- en of aanmerkingen’ gevolgd door herhaaljingle dus nog even herhalen.

Teveel om op te noemen. Dus luisteren op internet en nu dan dus want de eh, online, mp en drie en dan kan het ook klinken. ‘En nu het nieuws, is er geen nieuws, het NIEUWS, NIEUWS,waar is het nieuws?’ Jacques leest nog een keer de lijst met fictieve medewerkers voor. Warmer Popi, dominee A. Rebel, Alma Zondervan, Bea Borstbal….

Dus voor de liefhebber, klik op de link en geniet van de uitzendingen van Ron Flon FLon, die nu allemaal online te raadplegen zijn op internet. Genieten!

http://weblogs.vpro.nl/ronflonflon/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.