Het actuele verleden

Is het verleden wel actueel genoeg? In Frankrijk en Argentinië wel. Daar kijken ze nog wel eens om naar vroeger. Althans, af en toe. In beide landen struikel je over de historische helden. Elke Franse plaats kent historische plein- en straatnamen. Het liefst getooid met een ferm standbeeld. Place du Vauban, platanen, petanque en de kop van de militaire strateeg, dat soort werk. Of simpelweg een datum: 3 juli 1961, onafhankelijkheid Algerije, 6 juni 1944, D-Day. Zo hou je het verleden levend.

Militaire heldenverering

Ook in Argentinië doen ze aan heldenverering. Net als in Frankrijk moet je je best doen de standbeelden te ontwijken. Roemruchte helden genoeg, daar op de pampa. Helaas niet allemaal van onbesproken gedrag. In beide landen roemt men graag militaire helden.

De Gaullle en Pétain

Dat generaal De Gaulle vereerd wordt in Frankrijk is logisch. Hij redde de Republiek en zette Frankrijk na de oorlog neer als sterke natie. Vanzelfsprekend dat je zijn naam op het stratenplan tegenkomt. Maar die andere generaal, die Pétain, held uit de Eerste Wereldoorlog, hoe zit het daarmee? Wat doe je met iemand die een dubbel historisch verleden heeft? Want naast redder van Verdun, heulde Pétain met de Duitsers in 1940-1944. Hij leidde het Viché-Frankrijk. Bovendien hielp hij mee aan de Jodenvervolging. Dit is pas echt bewezen in de afgelopen jaren. Toen dit bleek geneerden Fransen zich te moeten wonen in Rue Pétain. De een na de andere gemeente verving de naam van de generaal voor een onschuldige held. Deze week verdween het laatste straatnaambord in Frankrijk in Trembois les Carnigan. Dit gehucht telt drie straten. Rue Pétain bestaan niet daar niet meer.

Julio Argentino de man van 100 pesos

Argentinië heeft ook zo´n probleem op straat. En in de portemonnee. De generaal heet Julio Argentino Roca. Hij leefde van 1834-1914. Hij was president van het land en militair. Onder zijn leiding werd het land groot en welvarend. Ook onder zijn leiding werden indianen uitgemoord en uitgebuit. Hierdoor kent Argentinië tegenwoordig het laagste percentage Indianen in heel Zuid-Amerika. Roca werd vereerd, kreeg ook plekje op een bankbiljet. Het briefje van 100 pesos is versierd met zijn portret. In Argentinië woedt nu een felle discussie of dit wel kan. Er wordt zelfs geld ingezameld om het grote standbeeld van Roca te vervangen voor een herdenkingsmonument voor zijn slachtoffers. Roca heeft zijn langste tijd gehad als straatnaam en als geldicoon.

Willem Barentsz 3D

En zo is in vele landen het verleden hartstikke actueel. En bij ons in de polder? In Nederland gaat Reinout Oerlemans een film maken over Willem Barentsz. De overwintering op Nova Zembla. Als dat maar geen heldenepos wordt. Volgens de producent gaf de reis van WB het Nederlandse volk een morele oppepper die het nodig had in de strijd tegen de Spanjaarden. Het legde de basis voor latere overheersing in het Verre Oosten. Ben benieuwd of er een debat op gang gaat komen over Barentsz. Wie weet worden er ook in Nederland straks straatnaambordjes verhangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.