Wensen worden werkelijkheid

Ze stroomden weer binnen de afgelopen weken: kerst- en nieuwjaarskaartjes met obligate wensen. Optimistisch termen als engelenhaar gedrapeerd over de kerstwens. ‘Gelukkig’, ‘prettig’ en ‘fijn’, hangen als afgeleefde kerstballen aan de kerstdagen en het Nieuwjaar. Sommigen wensen origineler en maken het te bont: ‘kleurrijk’, ‘ge├»nspireerd’ of ‘creatief’.

Met de feestdagen wensen we de hemel op aarde. Elke dag feest. Het hele jaar in galajurk. Elke ochtend je smoking weer aan en altijd gepoetste schoenen. Dat dit onmogelijk is logisch, maar toch ploffen wenskaarten met die implicaties op de mat. Het zijn afgesleten, tweedehands woorden; wensen die als afgekloven kalkoenbotjes de wereld in worden geslingerd.

Je wenst niemand een ‘rustig’, ‘voortkabbelend’ of ‘saai’ jaar toe. Terwijl het daarop zal uitlopen: een jaar vol alledaagse beslommeringen, 52 weken vol sleur en kleurloosheid, 12 maanden van uitgegroeide permanenten en verbleekte highlights. We varen wel bij die alledaagsheid. Maar omdat toe te wensen? Nee, dat doen we niet.

Dus een statement: stop onmogelijke wensen. Ook geen flauwekulwensen als ‘de beste wensen’ of ‘al wat wenselijk is’, waarop je reageert met ‘insgelijks’ en waarbij je je wang zo ver mogelijk afhoudt van de natte lippen die de overjarige buurvrouw getuit houdt. Geen holle wensen voor een goed jaar of fijne feestdagen. Maar werkelijke wensen als: ‘ga lekker door’ of ‘houd vol’, of ‘het komt wel goed’ of ‘ploeter maar lekker door’. Of zo.

Kortom: Je ziet maar in 2011!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.