Er gaat geen olifant door Groningen

oliGroningen heeft een statement gemaakt. En wel voor de dieren. Terwijl er oorlog woedt in Noord-Afrika, houdt de gemeentepolitiek zich bezig met olifanten. Wat is het geval?

Elk jaar komt Sinterklaas, ergens op een zaterdag in november. Met een boot, en heel veel pieten. Alsof dat niet genoeg is krijgt Sint, eenmaal aan de wal gekomen, een escorte. Koetsjes, een oude brandweerwagen, acrobaten en dieren. Waaronder een olifant. Het dier loopt al jaren mee en kent de route naar de Grote Markt. Het is een waar spektakel, het vrolijkt de boel behoorlijk op. En dat moet ook wel. De Sint in de stad is namelijk een vale, grauwe grijsaard. Een pak met de verkeerde kleuren, een baard van verlopen engelenhaar en een staf van de Aldi. Een echter nepper. Bovendien is hij klein. Een echte Sint kan zonder trapje Amerigo bestijgen. De Groninger Sint gebruikt het trampolinetje van zijn springpieten.

In plaats van de Sint te verbannen, heeft de Partij voor de Dieren Sints mooiste metgezel de toegang tot de stad ontzegd. Er mogen geen exotische dieren meer binnen de stadsgrenzen komen. Dus het circus wordt geweigerd en in een adem ook Sints olifant. Met de uitwijzing van de olifant is het gedaan met leut van de intocht. Kinderen zullen in tranen langs de kant van de route staan, als ze door krijgen dat de olifant niet achter Sint aanloopt.

In dezelfde week besloot de Groninger wethouder van Sociale Zaken de gesubsidieerde arbeid in te perken. Binnenkort verdwijnen vele onmisbare handen in scholen en kinderdagverblijven. Het moet nog door de Gemeenteraad. Het is te hopen dat de raad net zo invoelend reageert op het schrappen van schoolconciƫrges en toezichthouders als voor de bescherming van het exotische wild in de stad. Principes voor dieren moeten ook gelden voor mensen.

Maar het zal er wel op neer komen dat de conciƫrges de school uitgestuurd worden. Een ware verschraling. In wat voor land leven we dat zich druk maakt om dieren terwijl de scholen een aderlating moeten ondergaan? Helemaal idioot als je weet dat er miljoenen besteed gaan worden aan een groot gebouw met een bijna even groot gat in het midden. Natuurlijk, de gemeente is Sinterklaas niet, en een kindervriend al helemaal niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.