Toekomst hersteld

Eigenlijk wilde ik gisteren naar Donar, basketbal kijken in M-Plaza. Maar ik had kaarten kunnen krijgen voor iets anders, iets cultureels. Dus seizoenskaart doorgegeven en op pad naar Ommeland.

In Scheemda is de oude strokartonfabriek in oude luister hersteld. Sinds 1968 de produktie was gestaakt, stond het gebouw leeg en verviel het tot een ruïne. Drie jaar geleden startte een leerwerkproject om de Toekomst te herstellen. En dat is nu gelukt. Alles is weer onder dak, gevel en ramen zijn in oude stijl opgetrokken en de bakstenen schoorsteen heeft zijn oude hoogte weer terug.

Theatergroep Peerd heeft in de fabriek een stuk gemaakt. Locatietheater om je vingers bij af te likken. Overal op het terrein korte scènes met fabrieksarbeiders die zuipen, zwoegen en zwijgend swingen. Vuurkorven en strobalen. Met een gids de fabriek in. In fijn Grunnings legde hij de werking van de fabriek uit. Het verhaal werd ondersteund door acteurs die tussen de machines als schimmen opdoken. Levende fotobeelden.

Na de proloog koffie in de expeditieruimte. De bar gemaakt van strokartonnen dozen, de tafels opgehangen aan touwen, slim ontwerp. Ook de foto-expositie op tijdelijke basis. Veel verhalen en foto’s van mensen die in de Toekomst gewerkt hebben. Af en toe hoorde je bezoekers elkaar wijzen op een bekende op de foto’s. De fabriek stapte rond de oorlog over op elektra. Langzaam drong de mechanisatie de mens uit de fabriek. Eind jaren zestig was het voorbij. De donkere dagen in ‘t Oldambt braken aan. Over die tijd weinig te zien.

De voorstelling volgde. Op de tijdelijke planken tribune in de grote fabriekshal zitten genieten van het stuk. Slapstick scènes, Modern Times in de polder, muziek en Groninger taal. Het verhaal was simpel: arbeiders in oorlog ondergedoken in fabriek weten niet dat bevrijding al geschiedenis is, totdat… Door de locatie en het volledige gebruik van de mogelijkheden van het gebouw, maar vooral door de aankleding van decors en spelers komt er theater-magie naar boven. Hier kan geen musical tegenop. Al zou je Petticoat als vervolg op De Toekomst Hersteld kunnen zien.

Terug over de A7 noar stad, we zijn het erover eens dat het een bijzondere avond was. Tevreden staan we op het J-plein in de file. Glad to be Groninger. Inderdaad gaat er niets boven G. Donar boekte ok nog een overwinning, leuk voor ze.

http://www.peerd.nu/herstel_van_de_toekomst/

 

Herstel van de Toekomst, RTV o

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.