Musical groep 8A: liever Roodkapje dan Zwartpetje, of hoe een jager vegetariër werd

Sprookjes zijn een sleur voor sprookjesfiguren. Groep 8A nam vanavond afscheid van school met een zelfgeschreven musical. Creativiteit alom. Slimme vondsten op het podium: als de wolf zijn dagelijkse kostje grootmoeder en Roodkapje eet, is dat te eng voor de kijkers en wordt er een gordijn voor gehouden door leerlingen. Af en toe klinkt er een kreet van pijn van oma. Het gordijn beweegt mee en soms steekt er een koppie bovenuit,guitig. De wolf beklaagt zich over de elke dag terugkerende plicht om oma op te eten en als toetje Roodkapje. Ook Roodkapje zegt de sleur moe te zijn als zij eerder op de dag voor de zoveelste keer koekjes moet rondbrengen door het bos.. Zelfs Sneeuwwitje moppert over de gifappel, ook het dag in dag uit doodvallen is ook echt niet leuk om te doen, ook dat valt echt niet mee, hoor. Elke dag maar weer trouwen is voor Assepoester routine, en de Kleinduimpje baalt van zijn kingsize laarzen (uit balorigheid trekt hij de muiltjes van Assepoester aan).

Zelden heb ik zo gelachen om kindertheater als vanavond. Leuke vondsten, grappige uitdossingen, jongens in damesrollen, dwergen op hun knieën, een jager die plots vegetariër wordt en snelle wisselingen van zelfgeschilderde decors. Mooie scènes als de hele meute sprookjesfiguren in het huisje van de heks binnensluipt en haar make-up-voorraad plundert. Geroutineerd maken de meiden cosmeticabewegingen, dat doen ze dus elke ochtend als ze de badkamerdeur op slot houden, tijdens het ochtendspitsuur. En de musical had mooie liedjes op basis van evergreens (Friday On My Mind, Walk Like An Egyptian, Right to Party) met duidelijk gezongen teksten, die niet te langdradig warden. Prima afscheid.

Mijn eigen dochter op het podium, tijdens het afscheidslied. Als vader heb je dan heel wat weg te slikken. In een flits zag ik haar eerste stapjes op het schoolplein, op weg naar de kleutergroep. Naast mij zat haar juf van een paar klassen terug, ze had het goed bij haar. Op het podium staat ze tussen haar vriendinnen. Ik heb er heel wat giechelend en fluisterend aan de lunchtafel gehad. Sommige van hen hebben in gedachten de basisschooltijd al verlaten, andere zouden nog langer willen blijven. Nog even en ze gaan de wijde wereld in, als Roodkapjes. Gelukkig was het donker en zag niemand mijn linkerhand die ooghoekjes droogwreven.

De agenda en de Converse-tas staan klaar voor volgend jaar. Het kaftpapier en de geodriehoek zijn aangeschaft. Op de middelbare school zullen we nog minder komen dan in de afgelopen jaren in de bovenbouw. Onze basisschooltijd is voorbij.

De sprookjesfiguren losten hun probleem (omgetoverd door een briljante gespeeld heks) eigenhandig op. Als de leerlingen al hun problemen zo kundig oplossen als in het stuk, komt het helemaal goed met ze. Aan het eind had iedereen de eigen rol, het geijkte kostuum en de vertrouwde sleur weer terug. Een levensles in het klein: hoe reageer je op veranderingen? Door jezelf te blijven en vanuit je vertrouwde wereld te opereren. Slimme kinderen dat ze dat weten te verwerken in een sprookjesmusical.

3 opmerkingen:

  1. Nynke Schuiling19 juli 2011 om 21:51

    Een treffende weergave van een geweldige musical!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig commentaar!!!! Het was inderdaad een geweldige musical. Zelf bedacht door deze kanjers en met een hele creatieve juf als begeleidster, kon het bijna niet anders dan dat dit een groot succes zou worden. En hoe!! Wat een heerljke groep kinderen die het zo goed met elkaar kunnen vinden wat duidelijk zichtbaar was op het toneel. Helaas komt hieraan een eind. Nooit gedacht dat het zo duidelijk een hoofdstuk afsluiten zou zijn (ook voor ons). Maar gelukkig met de moderne media moet het geen probleem zijn om contact te houden als ze daar de komende tijd de tijd voor krijgen. Ook al heeft Charlotte maar een jaar van deze klas mogen genieten, het is een hele leuke klas. Een ieder heel veel succes en een hele goede vakantie.

    Groet Jan en Annet

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie op het bericht achter.