Nacht in Antwerpen 23-8-2011

In Antwerpen overnachtten wij. Buiten begint de stad zich op te maken voor een nieuwe dag. We liggen in ons hotel bij te komen van de reis van gisteren. Na een dagje asfalt, langs Parijs al ging dat snel, kwamen we in de middag aan in Antwerpen. Op vakantie naar Frankrijk is de ring van Antwerpen een magisch moment, alsof je dan pas echt op reis bent. Nu besloten we om de stad in te gaan. Nabij de voetgangerstunnel onder de Schelde hoteleren we. Op de vierde etage, de cirkeltrap blijft maar stijgen, is onze viermanskamer. Hoge plafonds, dakramen. De geluiden op het Vliet kun je dus niet gemaakt zien worden.

Op het pleintje is een stadsbasketbalveldje. Zoon oefende daar gisteren voor het avondeten zijn kunsten. Onder de bomen op een bankje keek ik toe. Hij wierp de bal naar twee jongentjes, en betrok ze in het spel. Hond P. had lekker gelopen langs de Schelde en lag nu aan mijn voeten. Toen hij het kleine en grote vrouwtje aan zag komen lopen, was het gedaan met zijn rust.

Het restaurant van onze keuze heette de Grootte Arend. We zaten onder de arcaden, in een binnenplaats van een zeventiende-eeuwse woning. Lichte stenen pilaren, rechthoekige raampartijen. Het is waar dat je voor bier goed in Antwerpen terecht kunt. Maar ook de kaaskroketje waren heerlijk. Vis en vlees smaakten prima. We deden wat je moet doen in Antwerpen: genieten aan tafel.

Na afloop keken we nog even op de Markt naar de Gildenhuizen. Mijn geschiedenislessen kwamen te laat op de avond en misten doel, al had ik nog zo’n mooi verhaal over de handwerpende Reus van de Schelde. Helaas. Kletsend liepen we langs de Schelde terug naar het hotel. Kinderen op bed en wij nog even samen een terrasje pakken. We dronken ons biertje in de oude stad. Ineens ontstond er om de hoek tumult. Brandweerwagens reden de straat in, brandweermannen in volle bepakking rolden het materieel uit en hoopten er het beste van. In korte tijd stond de straat vol mensen. Er waren geen vlammen te zien, wel rook het naar vuur en naar smeulend materiaal.

In het hotel werd de nacht onderbroken door geluiden van het plein (men haalt hier ’s nachts vuilnis op), het onweer (en hoe werkt een dakraam ook alweer?), een dreigende onwelwordende hond (gelukkig viel het mee toen hij op ons bed mocht liggen) en de mug die de hele vakantie met ons meereist.

Ondertussen regent het weer hard. Geen leuk weer om te shoppen of om terras op te zoeken. Alhoewel, een paar bollekes in het café voor we Nederland weer in moeten? Of een goede lunch? En eigenlijk moeten we Rubens bezoeken of Plantijn.

1 opmerking:

  1. Bijna thuis. Ik heb niet op alles gereageerd maar heb wel meegereisd.
    Nee, ik ben niet die mug.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie op het bericht achter.