Doe het zelf lawaai op zaterdagochtend

Het is zaterdag, tijd om uit te slapen. Daar is een buitenwijk geschikt voor. Eigenlijk is zo’n wijk voor slapen gemaakt. Overdag werken en naar school, ’s avonds sociale contacten en sporten en dan slapen. Door de week ontwaakt de wijk vroeg. Als de krantenjongens hun ronde hebben gedaan, vertrekken de eerste wijkgenoten al naar hun werk. Korte tijd later is de buurt ontvolkt. Maar op zaterdag is dat anders. Dan blijven de rolgordijnen naar beneden, worden kinderen voor playstation of dvd geplaatst en draaien de afgetobde ouders zich om, al dan niet tegen elkaar aan gedrukt. Nog even een uurtje of wat liggen in bed. Slapen of minnen, in ieder geval in alle rust de dag afwachten. Zelfs de wekker tikt zachter.

In de buitenwijk zijn vroege vogels die ook op zaterdag niet uitslapen. Die komen in alle vroegte uit hun bed. Na een snel ontbijt en een hete koffie zijn ze niet meer te houden. Acht uur ’s ochtends openen ze de tuinschuur en kijken verlekkerd naar hun elektrische tuintools. Zachtjes strelen ze de hogedrukspuit, voorzichtig pakken ze de bladblazer en leggen de elektrische heggenschaar klaar. Eerst de bladeren wegblazen en dan de tegels spuiten. Om dan het gazon te maaien. De laatste vogel vliegt op uit de tuin als het oranje verlengsnoer wordt uitgerold. Het apparaat gaat aan. Met veel decibellen vliegen de bladeren door de tuin. Keurig netjes wordt het. Een mooie hoop van hersftbladeren ontstaat. Vol genot en op vol volume klaart de buurman zijn klus.

Het geraas dringt door in de slaapkamer. Al is het raam gesloten, het geluid is alom aanwezig. Het is kwart over acht. Uitslapen is onmogelijk. De bladblazer stopt en de grasmaaier neemt het over. Verderop is nu ook actie in de tuin. Een boormachine en een decoupeerzaag worden aangezet om een speelhuisje te maken.

Het is zaterdag in de buitenwijk, het weekendleven begint, ik geef me over en kom uit bed. Misschien dat een douche het lawaai kan overstemmen.

1 opmerking:

Laat hier je reactie op het bericht achter.