ELF-ELF-ELF

Het is de elfde van de elfde van de elfde. Gekke datum. Massaal is er door trouwlustigen gewacht op deze datum. Je huwelijk wordt een stuk leuker als je op zo’n datum gaat trouwen. Net als in 2002, 2 februari en straks in 2012 op 12 december, maar dan net wat minder. Wat de dieper betekenis is van dit soort data ontgaat me. Op spirituele internetsites lees je symbolische humbug. Je kunt overal wel iets van maken. In ieder geval is het makkelijk te onthouden. Al is het vreemd dat je zo’n eenvoudige datum nodig hebt om je trouwdag te herinneren.

Voor wiskundigen is het wel interessant om uit te rekenen hoe vaak in een eeuw, of nog spannender gedurende de hele jaartelling, zo’n datum voorkomt. Is er een formule voor te bereken of een kansberekening voor te bedenken? Er is vast wel een oude Griek geweest die daar iets voor bedacht heeft. Al moest die natuurlijk eerst wel de jaartelling zelf bedacht hebben. Een andere uitdaging is om te zoeken naar het moment dat de islamitische, joodse en christelijke kalender alle drie tegelijk een dergelijke datumnotering hebben. Je moet toch iets bedenken.

Taalkundig is er ook een opdracht. Hoe noem je zo’n datum bestaande uit dezelfde getallen? In de term moet iets voorkomen van gelijk en datum of getal. Snufje Latijn erover, en klaar is kees. Iets met Grieks mag ook. Of iets digitaalerigs. ISODATIUM klinkt wel authentiek. Of drie-op-een-rij-datum, is wat ludieker.

Of zijn er betere termen? Mailt u maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.