Kerstverlichting, nu even niet

Kerstverlichting aan de gevel van je huis is idioot. Is het nodig om een arrenslee van lampjes in je tuin te zetten? Helpt het de beschaving om een knipperende kerstster voor je raam te hangen? Het verhoogt de sfeer, zegt men. Het ziet er zo gezellig uit, pleit men voor de lichtversiering. Ik kan alleen maar somber worden van zo veel lichtheid. De uitbundigheid irriteert mij. Alsof het kerstfeest in een Las Vegas-stijl gevierd moet worden.

Natuurlijk, kerst is een feest van het licht. Van een piepklein lichtpuntje in de donkere nacht. Let wel: een minuscuul, nauwelijks waarneembaar, lichtgevend speldenprikje, een sterretje dat lichtjaren her een zwak schijnsel voortbrengt. Zo’n klein lichtje, zo kwetsbaar, als een kindje in een kribbe, in een verder donkere nacht. Het licht is symboliek geworden, symbolen worden uitvergroot, het zacht stralend lichtpuntje is een alles verzengende lichtshow geworden. Subtiele betekenissen zijn kapot gestraald door felle spotlights.

Het zou mooi zijn als bij wijze van kerstgedachte, alle kerstelektronika wordt vervangen door een enkele kaars, in elk huis een teer vlammetje. Wat een prachtig gezicht zou dat zijn. Subtiel en breekbaar, die symboliek is nu ver te zoeken.

1 opmerking:

  1. Eerst maar eens een beetje echt diepe duisternis, wat zou dat mooi zijn als achtergrond voor dat ene lichtje. Sinds enige dagen doen een paar lantarenpalen het niet in onze straat, ik hoop dat dat tot na de kerst zo blijft.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie op het bericht achter.