Teamwork Lego

In de donkere januariavond, ergens in Nederland in een wegrestaurant aan een snelweg, ontmoette ik mijn zoon. Dagelijks zie ik hem, maar nooit onverwacht in de avond langs de A-50. Hij liep er met zijn klasgenoten en docenten. Het stel kwam terug van een wedstrijd in Eindhoven. Ze droegen hun bij elkaar gesponsorde joggingbroeken en sweatshirts. Ze hadden een prijs gewonnen, niet de hoofdprijs, maar er stond een beker op het dashboard van hun busje. De prijs kregen ze voor de wijze waarop ze geïnspireerd hun ideeën als team uitvoerden. Teamwork dus.

De hele dag, en eigenlijk de afgelopen weken, stond hun leven in het teken van de finale. Er moest een robot van Lego geprogrammeerd worden die snel een parcours moest kunnen afleggen en opdrachten moest vervullen. Het team deed een onderzoek naar houdbaarheid van verse melk. De resultaten en hun product moesten gepresenteerd worden aan de jury. Met veel bravoure en overtuigingskracht kweet het team zich van deze taken.

De robotrace werd in Eindhoven gehouden, in het auditorium van de TU. Spotlights en harde muziek, videoschermen en twee flitsende presentatoren. Enthousiasme en plezier. De robot van Haren deed het redelijk, maar schitterde niet. Er moesten teleurstellingen worden weggeslikt. En daar lag de mooiste overwinning van de dag. Beheerst en uiterlijk kalm liep het team als één man om de twee robotiers terug na een minder geslaagde missie. De docenten keken toe en zagen dat het goed was. Hier werkte het teamproces. Natuurlijk vloeide er een traan, klonk er een vloek en wierp een enkeling een boze blik. Maar het kon worden opgevangen op de banden die in de afgelopen maanden zijn gesmeed.

Die band zag ik toen ik mijn zoon in de avond, in een wegrestaurant met zijn team tegenkwam. Handen in de zak, rustig kuierend, de blik op de menu-borden, kletsend, grappen makend, zo kwamen ze binnen. Moe, de adrenaline voorbij, zo zagen ze eruit. Jongens en meiden aan de vooravond van hun echter jonge jaren. Op de TU-Eindhoven speelde de finale zich af in het decor van hun toekomstige studies. Of het in Eindhoven, Enschede, Wageningen, Delft of gewoon in Groningen zal zijn, maakt niet uit. Ze hebben gisteren even kunnen kijken in de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.