Spijkers en Sabotage in de Tour


Scherpe spijkers en fietsbanden gaan niet samen. Dat weten we sinds de etappe van vandaag in de Tour de France weer eens een keer. Laurens ten Dam, de Rabo-renner die geen kopman meer heeft in de tour, zei dat het wel 1910 leek. 

Inderdaad, misleiding en sabotage kwam toen regelmatig voor. Renners staken stukken van het parcours af. Ze liepen tegen de lamp omdat ze gedetailleerde stafkaarten van Frankrijk in hun bezit hadden. Of renners namen de trein of reden met een auto mee. Kon allemaal makkelijk omdat er geen dozijn camera’s gericht stond op de durfallen. 

De renners probeerden elkaar sportief uit te schakelen. Maar ook met sabotage. Frames werden doorgezaagd (die de renner zelf, zonder hulp moest zien te repareren bij de plaatselijke smid). Eten werd vergiftigd (zodat een renner in slaap viel tijdens de rit). Of, altijd leuk, er werd jeukpoeder gedaan in de wielerbroek van de concurrent.

Grof geweld was er ook. Een renner deed over zijn leiderstrui, een zwarte trui aan om te voorkomen dat hij werd belaagd door gemaskerde aanhangers van de concurrentie. In de eerste ronde, 1903, dwongen 200 fans van een renner het peloton tot stoppen om de eigen man een voorsprong te geven. Er moesten geweerschoten aan te pas komen om de blokkade op te heffen. Later werd er met stenen gegooid op de renners.

Kortom, de saboteurs van vandaag, kennen hun tourgeschiedenis. Ben benieuwd wie er morgen jeukpoeder in zijn koersbroek vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je reactie op het bericht achter.