Jerney Kaagman en Parkinson

‘Laat mij maar de Michael J. Fox van Nederland zijn,’ zo stelt Jerney Kaagman in het interview met Weekend waarin zij onthult de ziekte van Parkinson te hebben. Zij wil niet bij de pakken gaan neerzitten en is van plan zich in te gaan zetten voor de belangen van haar medepatiënten. Ze roept andere bekende Nederlanders met de ziekte op hetzelfde te doen. Haar bekendmaking heeft veel media-aandacht opgeleverd.
De ziekte van Parkinson krijgt met Jerney Kaagman een sterke ambassadrice. Zij is goed in staat te vertellen welke beperkingen zij ondervindt, maar benadrukt dat er nog zo veel te genieten is. Parkinson komt niet alleen voor bij oude trillende en bevende tachtigers. Er is een groeiende groep jongere parkinsonpatiënten die nog lang niet afgeschreven hoeft te worden. Hun leven gaat door. Daarvoor is veel hulp nodig. Niet in de laatste plaats van de partner en naaste familie. Het initiatief van Kaagman is een steun in de rug van de vele onbekende Nederlanders met de ziekte.
Steun en aandacht vragen is een ding, maar om echt de Michael J. Fox van de Lage Landen te worden, zal Kaagman in Nederland hard moeten werken om fondsen te verzamelen waarmee onderzoek en ontwikkeling van medicijnen en therapieën kunnen worden bekostigd. Fox heeft in de VS met zijn stichting sinds de oprichting bijna 300 miljoen dollar opgehaald voor de bestrijding van de ziekte. Bovenal liet Fox zien dat hij ondanks zijn ziekte zijn leven niet opgaf. In de strijd op de goede-doelen-markt, is een bekend gezicht onmisbaar. Alleen daarom is het voor parkinsonpatiënten goed nieuws dat Jerney Kaagman zich gaat inzetten.

1 opmerking:

  1. Wat ik jammer vind, dat Kaagman nu pas in actie komt. Je kon al jaren zien dat ze aan Parkinson leed. Ze had in een vroeger stadium al veel kunnen betekenen. Blijkbaar was ze zelf nog niet zo ver.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie op het bericht achter.